RSS

Actie Media-alert op 6 juli 2020

05 jul

Een gezamenlijke actie van Viruswaanzin, Uprising Group, De Andere Krant en Onafhankelijke Pers Nederland: Een spontaan, kort en vreedzaam stilteprotest: KOM IN VREDE – Sta tijdens het luchtalarm in stilte met verzetsvuist ✊ omhoog – Op 1,5 m afstand van elkaar ❤️ – Ga weer in vrede 🙏 – Nadat je een bloemetje 💐en kaartje achterlaat ter nagedachtenis aan de Vrije Pers

WAAROM? Het ontbreken van eerlijke en kritische journalistiek.

Waar? Verzamel je ruim op tijd bij:

  • Hilversum: NOS, Mediapark (Journaalplein 1)
  • Hilversum: RTL, Mediapark (Barend en Van Dorpweg 2)
  • Amsterdam: Volkskrant (Jacob Bontiusplaats 9)
  • Rotterdam: AD (Marten Meesweg 35)
  • Je lokale verzakende mediabedrijf

Wat? ✍️ Mediawaanzin #mediawaanzin #NLalert #viruswaanzin #deanderekrant #onafhankelijkepers

https://www.youtube.com/watch?v=FmEe4bBnUVg

Redactie: Extra toelichting

De laatste weken is op internet regelmatig gesproken over de woorden van Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, in een radio-Interview op 19 maart 2020. Deze uitspraken van Pieter Klok geven duidelijk aan dat de beleidslijn vooral ging over het steunen van het kabinetsbeleid, in plaats van kritische en controlerende journalistiek. Ik geef hieronder deze uitspraken uit het interview weer:

Pieter Klok: Als de angst zo groot is, moeten we echt wel proberen zoveel mogelijk met één mond te praten.

Interviewer: Ja vind je dat?

PK: Ja, dat vind ik zeker.

I: Want er ligt toch ook een journalistieke taak om te kijken naar: wat zijn consequenties van beleid? Je moet toch niet alles voor zoete koek aannemen – slikken.

PK: Normaal niet, maar als de angst in de samenleving groot is, vind ik het van belang dat we proberen het eens te worden en niet tegenstellingen uit te vergroten, en dat gebeurde gisteren volgens mij wel. Ik denk dat je niet van iedereen moet verwachten dat ze zelf een oordeel hierover kunnen vellen en dat doe je eigenlijk wel door allemaal virologen op hen af te sturen.

I: Maar op het moment dat niet alle virologen het eens zijn met elkaar, wat doe je dan als media?

PK: Nou ja, ik denk dat het verstandig is om als land één lijn te trekken, om die lijn te steunen en we weten allemaal dat elke lijn … dat we heel veel niet weten, dus elke lijn die je kiest, daar valt heel veel op af te dingen, dus dat is gewoon een feit. Dat weten we, Maar moet je dan op dat afdingen gaan uitvergroten of gewoon zorgen dat we bij elkaar blijven gewoon die ene lijn steunen, en die ene lijn is vrij goed onderbouwd hè, een heel instituut zit daarachter. Het is tegelijkertijd, we kennen het virus nog niet helemaal, we weten niet precies hoeveel mensen besmet zijn, dus er zijn veel onzekerheden, dus je moet in onzekerheid een keuze maken. Dan weet je nooit of dat de goede keuze is. Maar ik denk toch dat het belangrijk is dat we allemaal samen even achter een keus gaan staan.

I: En is het dan, als er iemand zich meldt bij jullie op de redactie met de Volkskrant met allerlei gegevens en zegt van ik denk dat het wel belangrijk is dat we dat geluid horen, maar het is wel een ander geluid dan het beleid van het kabinet en de strategie die gekozen wordt door het RIVM, dan … doe je dat niet?

PK: Nou ja, ik zou zeggen, het RIVM is een instituut hè. We hebben in het verleden discussie gehad toen de boeren de uitkomsten van het RIVM betwijfelden. We vonden dat allemaal gemiddeld genomen toch vrij schandalig en nu is dat ineens heel normaal geworden. Ja, ik vind dat … Ik zie de noodzaak niet. Er zitten gewoon hele goede mensen, mensen die daar de hele dag aan werken, dag en nacht onderzoek doen, en dan zouden wij als bevolking daar ook nog een mening over moeten hebben. Ik zou zeggen, laten we ons op andere dingen richten, onze energie stoppen in elkaar helpen hier doorheen te komen en niet alle energie in de discussie over de vraag: wat is nu de goede aandacht, of de goede aanpak. Dat kan het RIVM heel goed bepalen.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/06/luister-volkskrant-hoofdredacteur-maakt-corona-kritiek-morsdood-moeten-met-zn-allen-een-lijn-volgen/

Een eerdere uitspraak van Pieter Klok: https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/10/volkskrant-speelt-gedachtepolitie-wil-niet-te-kritisch-zijn-om-niet-verkeerde-mensen-in-de-kaart-te-

Het verweer van Pieter Klok 19 juni, naar aanleiding van de aandacht voor deze uitspraken op het internet:

“Een van de grote nadelen van de onlinewereld is dat uitspraken en artikelen van hun context worden ontdaan en opnieuw worden verspreid, waardoor woorden ineens een andere betekenis krijgen.

Het nadeel van radio is dat je in de hitte van het gesprek niet altijd direct de juiste woorden kiest. Het nadeel van internet is dat deze woorden vervolgens wel eindeloos worden teruggeluisterd, waardoor er te veel gewicht aan wordt gegeven.

We wisten ook toen al dat het RIVM per definitie veel fouten maakte, omdat er eenvoudigweg te weinig over het virus bekend was om te weten wat het goede was, maar het leek mij niet verstandig om het oordeel van het RIVM dan maar direct bij het vuil te zetten en de bevolking te laten oordelen wat het verstandigst was om te doen.”

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/ontdaan-van-hun-context-leken-mijn-uitspraken-over-het-rivm-ineens-iets-anders-te-betekenen~b68df2e2/

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 5 juli 2020 in Geen categorie

 

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: